miercuri, 20 octombrie 2010

Farmacia cu ochelari....de cal!

E o poveste adevarata despre farmacia non stop de la unirea - de unde, daca nu as fi stiut despre mecanismul Proiectiei Psihologice* probabil as fi plecat direct la doctor cu disperare.

Merg la farmacie sa-mi cumpar niste ser fiziologic sau ceva steril cu care sa-mi pot sterge ochii - de la prea multe nopti tarzii si supradoza de ecran de calculator mi s-au iritat.

Dau acolo peste o farmacista foarte implicata, purtand niste ochelati mari si grosi cat un deget (mic). Se uita cunoscator la mine si incepe sa-mi spuna:
EA - pai da, domnisoara, de obicei oamenii cu miopie patesc astfel de iritari ale ochiului, va recomand picaturile...bla bla (deja imi citise in ochi o defectiune)

Eu - Multumesc de informatii dar eu nu am miopie. Caut doar niste ser fiziologic..si i-am spus povestea

EA - Nu e nevoie sa aveti o miopie mare, si una de 0.5 de exemplu poate cauza simptomele pe care le aveti dumneavoastra

Apoi continua uitandu-se atent la ochii mei si intorcand capul de pe o parte pe alta, ca sa ma poata vedea din toate unghiurile:

EA - ochii dumneavoastra sunt foarte rosii sa stiti! (ciudat...deoarece cei 3 prieteni dragi cu care ma intalnisem in ziua aceea si cu care discutasem despre iritatia mea imi spusesera contrariul...plus o farmacista care m-a trimis la plimbare pe motiv ca "nu am nimic" - dar asta e alta poveste)

imi mai spune: EA - si..la cat de rosii sunt, SIGUR AVETI MIOPIE, spuse si continua sa se holbeze cu lentilan ei in irisul meu. Va recomand un control de urgenta la medic, mai bine sa purtati ochelari decat sa vi se agraveze!

Imi pusese deja un diagnostic. In ochii ei eram deja un om bolnav - culmea - cu acelasi diagnostic pe care il purta si ea ...cu greutate (macar venita de la greutatea lentilelor si tot era!)

A inceput sa imi vorbeasca de tratamente complicate si despre substante care.......si antibiotice care.........si..........de aici devine tulbure situatia, ca deja nu mai ascultam.
Ma uitam zambind, absolut mirata de forta si energia pe care o pune in explicarea tuturor afirmatiilor grave despre sanatatea mea - despre care ea deja era sigura!

And she went on about it and i went on HOME as fast as i could!

Parea foarte sigura de ceea ce spunea si sincer ingrijorata...oare chiar nu isi dadea seama ca vorbea despre ea insasi si propriile probleme cu ochii? (*vezi definitia proiectiei psihologice)

Am plecat zambind si recapituland mecanismele psihologice care ne aduc in astfel de situatii

Dar farmacista stie! - sau cel putin asa crede...si are forta necesara sa te faca si pe tine sa crezi daca o iei prea tare in serios...Mergi acolo cautand un plasture si te trezesti ca esti trimis in sala de asteptare de la reumatologie daca nu esti suficient de atent!
Ca si acum, si data viitoare voi privi cu scepticism indrumarile pasionate ale oamenilor care-si dau cu parerea fara expertiza necesara sau fara sa detina prea multe date!

Cat despre mica mea iritatie, dupa o zi nu a mai existat si nu a mai revenit de atunci - a trecut mai mult de jumatate de an!

Viata ne invata!

*Proiectie psihologica - mecanism psihologic prin care atribui unui obiect sau unei persoane caracteristici pe care le contii si pe care adesea refuzi sa le recunosti sau sa le lasi sa existe in campul constiintei.

sau definita oficialal:

Proiecţia psihologică este un mecanism de apărare în care cineva atribuie altora propriile gânduri sau emoţii nedorite sau inacceptabile. Proiecţia reduce anxietatea permiţând exprimarea impulsurilor nedorite din subconştient fără a lăsa eul să le recunoască. Teoria a fost propusă de Sigmund Freud şi apoi rafinată de fiica acestuia Anna Freud.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu