duminică, 18 aprilie 2010

Kindergarden Journal of Psychology (1) - Invatam de la copii

Cate dintre lucrurile pe care le facem sunt oare constientizate ca si sens si provenienta?

Eu m-am gandit (din nou) la asta cand Daria - un copil de 4 ani m-a intrebat "de ce se sufla in lumanarile de pe tort la ziua de nastere?". Si in afara de ideea infantila si pe care nu as vrea sa o dau mai departe - cum ca „ti se indeplineste dorinta daca suflii toate lumanarile dintr-o singura expiratie” - nu am stiut si nu stiu alta explicatie.

Copiii pastreaza acea curiozitate pura. Am norocul sa ma aflu printre fiinte care nu au fost programate (inca) social si care inca descopera lumea prin ochi curati, cautatori, entuziasti. Totul este nou. Totul cere o explicatie. Cati dintre noi am uitat oare sa cautam...si asta doar de dragul inertiei si al obisnuintei? (ca sa nu-i spun comoditate sau lene)

Revenind la a sufla in lumanari - Nici wikipedia nu stie despre asta – dar aici este o alta poveste.

Important e ca mai toti o facem cu bucurie (sau ne indemnam copiii sa o faca)....Stie insa cineva de unde vine? Ce radacini are? Ce sens? Ce simbolistica? sau suntem si noi niste maimutele care....dar mai bine va las sa cititi cum se desfasoara un experiment facut de Harlow:

Intr-o cusca cu 5 maimute, se agata o banana de o sfoara si se pune o scara dedesupt pt ca maimutele sa se poata urca pana la fruct. Nu peste mult timp, o maimuta va incerca sa urce treptele. De indata ce aceata atinge scara, toate maimutele sunt stropite cu apa rece. Dupa o vreme, o alta incearca sa ajunga la banana folosind scara – din nou toate maimutele sunt stropite cu apa rece.

Dupa cateva zile de astfel de intamplari nicio maimuta nu mai incerca sa urce scara – au invatata ca doar asa pot ramane uscate si nu le este frig. Apa rece este deci oprita.

Una dintre maimutele din cusca este inlocuita cu o maimuta noua. Aceasta vede banana si vrea sa urce pe scara dar este atacata instantaneu de celelalte maimute. Dupa cateva incercari si tot atatea atacuri, maimuta invata ca daca incearca sa urce scara va fi batuta si inceteaza sa incerce. Repet, apa nu mai cade asupra maimutelor cand scara este atinsa.

A doua maimuta (dintre cele existente initial in cusca) este inlocuita cu una noua. Cea nou-venita se duce la scara si este atacata. Chiar si maimuta adusa in cusca cu putin inaintea ei participa la pedepsire cu entuziasm.

A treia maimuta dintre cele 5 initiale este inlocuita. Si aceasta noua maimuta este atacata de indata ce intentioneaza sa urce scara. Doua dintre cele care o bat nu au nici cea mai vaga idee de ce nu este permis sa urci scara sau de ce participa la corectia aplicata noii venite.

S-au inlocuit si maimutele 4 si 5. Toate exemplarele care au fost candva stropite cu apa rece au fost deci scoase din cusca si inlocuite cu unele noi. De fiecare data insa, cand o noua maimuta incearca sa urce pe scara interzisa, este oprita de cele care sunt deja in cusca.

Au devenit gardienii unei reguli al carui scop nu-l cunosc si care nici nu mai este conform realitatii.

De ce ?

„Pentru ca asa au fost lucrurile dintodeauna pe aici!”

Oare CE si CATE alte lucruri facem fara sa aiba un sens definit pt noi - doar pt ca nu stim altfel? Doar pt ca „asa SE face”?

Cine „se” face? Cine si cu ce autoritate stabileste asta pt tine? Care este sensul actiunii tale?

P.S: Tu „suflii in lumanari”?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu